Vilken sötnos väljer du?
Socker, sackaros, glukos, fruktos, glukossirap, fruktossirap, sirap, invertsocker, druvsocker, fruktsocker, maltos, maltodextrin, stärkelsesirap, majssirap, glukos. Kan du fylla på med fler?
Råsocker, honung, dadelsirap, rissirap, lönnsirap och agavesirap är alternativ som har ett lägre GI och är att föredra. De innehåller fortfarande mycket energi och är fortfarande socker men när du väljer att äta socker så är de som sagt att föredra.
Det finns undersökningar som visar att glukossirap är mycket värre än vanligt socker men det talas inte mycket om det. Det är den ingrediens som t.ex mycket godis innehåller allra mest av. Det smakar inte llika sött som socker så det behövs mycket mer av det och höjer vårt blodsocker väldigt mycket. I artikeln jag läste så menar författaren att det är en mycket större orsak till att vi får diabetes än att vi äter vanligt socker. Det är billigt att framställa och används flitigt av livsmedelsproducenterna. Vill du läsa mer om detta så gå in här och läs hela artikeln. Det ger mig ännu större anledning att hålla fast vid att det är bättre att baka sina godsaker hemma av riktiga ingredienser eller att ta med förstoringsglas till affären! På tal om det så ska jag bjuda seniorerna som deltar i vårt hälsoprojekt på chokladbollar sötade med steviasocker från Steviavital. Vi får se om de gillar det!
Jag har förresten en kandidat till coachningen, så om ett par veckor så börjar en ny tid för en av våra medborgare. Personen ifråga kommer att genomgå ett omfattande hälotest för att kunna mäta resultatet efter perioden. Mer om det kommer som sagt inom kort! :) Jag kommer att beskriva så mycket som möjligt av det vi kommer att göra så att fler har chansen att hänga med på en livsstilsförändring!
Nej, nu får det räcka för ikväll. Sov så gott!