livsenergi

En sida om att hitta en sund livsstil och mer energi i vardagen.

Mandelmjölk lätt att fixa själv

Publicerad 2012-06-30 20:01:33 i Recept

Det är enkelt att göra egen mandelmjölk. Du köper ekologiska sötmandlar och en nötmjölkspåse. Påsen kan du beställa på nätet, bara att googla. Lägg 1 dl mandlar i vatten och ställ dem svalt. Låt dem stå så i ca 5 timmar. Häll sedan bort vattnet och se om du kan få av skalet på mandeln genom att trycka på dem. Det brukar gå lätt. Sedan lägger du dem i en matberedare och häller på 5 dl vatten och kör en stund. Sila sedan inötmjölkspåsen. Ta mandelmixet som blir kvar och lägg i matberedaren igen och kör en stund 5 dl nytt vatten. Vips så har du 1 liter mandelmjölk som du kan göra en massa gott och nyttigt med. Laktos och glutenfritt också. Jag brukar söta med steviavitals steviasocker. Ett gott recept som jag brukar göra är följande.

Mandelchokladmjölk

2 dl mandelmjölk
1/2 krav banan
1 skopa proteinpulver chokladsmak
1 tsk kakao

Mixa med en stavmixer eller likn. Enjoy!

Festliga glutenfria chokladmuffins!

Publicerad 2012-06-29 21:48:45 i Recept

Nu är det inte många dagar kvar tills vi åker till Turkiet i två veckor. Vi åker på måndag. Lite undrande är jag över hur mycket glutenfritt de erbjuder på hotellet. Vi tar med oss lite grejer själva och jag har pratat med resebyrån. Jag har precis bakat glutenfria chokladmuffins till Norah som jag tänkte att hon ska få med sig på resan och eftersom hon sover så var jag tvungen att prova om de smakade gott.;) Nu måste jag säga att de blev fantastisk goda. Jag hittade inget recept som var som jag ville ha det så jag plockade från lite olika håll och la till lite själv. Här kommer slutresultatet.

Glutenfria chokladmuffins 8 st stora

2 ägg
2 dl socker
1/2 tsk bourbon vanilla
75 g smör
1 1/12 dl vatten
3 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
100 g 70% mörk choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Jag valde varmluft. Smält smöret och häll i vattnet. Vispa ägg, socker och vaniljen pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra och tillsätt i bunken och blanda försiktigt. Häll i vätskan och blanda försiktigt. Hacka den mörka chokladen och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i 8 stora formar. Jag hittade stora formar av märket Eldorado i mataffären. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Nej det här var ju inget i det nyttigaste laget men ibland är det nyttigt att vara lite onyttig.;) Jag ska i nästa inlägg berätta om hur jag gjort mandelmjölk och desto nyttigare mellanmål av det. Fantastiskt god choklad dryck gjord av bl.a. egentillverkad mandelmjölk.

Ha en trevlig kväll och få dig en god natts sömn :)

Planera semestern tillsammans... med den du delar den med. <3

Publicerad 2012-06-18 10:57:49 i Hälsa

Snart är semestern här och det är en tid jag tror de flesta av oss ser fram emot väldigt mycket. Förväntningarna kan ibland vara höga och allt ska vara perfekt. Frågan är bara vad som är perfekt och om det är detsamma för mig som för dig. I en tillvaro med högt tempo och många beslut så glömmer och orkar vi inte ibland att prata med varandra om vad som är viktigt för var och en upplever jag. Det är lätt hänt att vi står där på "dagen D" då semestern börjar och istället för att njuta av ledigheten ryker ihop om vad som ska hända. Kanske såg du fram emot att bara lägga dig i solstolen och läsa en bok och på sin höjd resa dig upp för att hämta förfriskningar i kylen medan din partner står och blänger surt på dig medan det ryker ur öronen och undrar hur du kan göra så här. Vi måste göra något nu! Ja, ni fattar själva vart jag vill komma.. Prata med varandra.. ställ öppna frågor!!! Vad vill du göra i sommar? Vad är viktigast för dig? Hur länge vill du stanna där? Vem vill du hinna besöka? Och berätta... för mig är det viktigt att jag får vara.... göra...träffa osv. Enkelt va?! ;) Kör hårt och njut av sommaren tillsammans!
Efter mycket stötande och blötande så har vi bestämt oss. Vi åker snart till Turkiet i två veckor och kommer att bo på hotell med all service vi önskar oss. No cooking, no cleaning, just love!!! <3

Fräsch fruktsallad till eftermiddagsfika.

Publicerad 2012-06-17 13:09:30 i Recept

Det är ju faktiskt inte lördag längre och godiset är slut... ;) Nu sätter vi in det lite nyttigare artilleriet, fruktbomb. En härlig fruktsallad är aldrig fel och brukar också vara en uppskattad bjudfika hos våra gäster.
Här är ett recept som jag gillar väldigt mycket. Direkt från Sannas matbok, mat för den självläkande människan. Boken innehåller många recept naturligt fria från gluten och är skriven av Sanna Ehdin.

Paulinas fruktsallad 2-3 port.

1 grapefrukt skalad och skuren i bitar
1-2 apelsiner skalad och skuren i bitar
1-2 bananer, skivade
2 kiwi skalade och skurna i bitar
1/2 dl mandel, hackade
1 msk kokosflingor
6 katrinplommon hackade

Blanda allt och njut!

Äntligen är undersökning gjord..

Publicerad 2012-06-15 19:42:35 i Hälsa

Idag har vi varit halva dagen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus med Norah. Hon var så tapper tills dess att en sköterska satt en ventil i handen för dropp och medicin sen brast det. Hon ville bara åka hem. Hon lugnade sig sedan och sen fick hon se allt i salen där hon skulle sövas och sköterskorna berättade vad allt var. När hon somnade då kom mina tårar istället. Det blev en halvtimmes snörvlig väntan innan vi fick gå in på uppvaket och sitta vid henne tills hon vaknade. Det är en laddad situation att vara på sjukhus med sitt barn upplever jag. Nu gick allt bra och Norah är nu pigg och mår bra. Jag bakar glutenfri formfranska till Norah som nu måste äta glutenfritt till 100 % hela sitt liv. Hoppas hon kommer att tycka om brödet. :)

Narkosbedömning inför undersökningen

Publicerad 2012-06-14 08:29:10 i Hälsa

Idag ska Norah och jag till sjukhuset för narkosbedömning. Hon ska sövas under gastroskopin för att slippa obehag av undersökningen som sker genom matstrupen. Vi kommer också att få all information vi behöver. Igår bakade jag Norahs favorit, kladdkaka efter recept av Jacob Wismar för sista gången. Hon ville få äta kanelbullar, äppelpaj och kladdkaka en sista gång sa hon. Vi har inte tryckt i henne gluten nu men de här sista dagarna får hon äta precis vad hon vill. Jag hoppas att undersökningen blir av imorgon. Det blir många recept utan gluten här i fortsättningen. Alla recept jag lagt in hittills är också utan gluten slog det mig. :)

Norah hälsar att bananchips med chillikrydda är nya favoritsnacket. :) (starka tycker mamma)

Tid för biopsin på fredag.

Publicerad 2012-06-11 20:47:56 i Hälsa

Idag har jag fått samtal från läkaren på Astrid Lindrens barnsjukhus. Han vill att Norah ska få göra biopsin så fort som möjligt och vi fick tid på fredag. Då får Norah inte vara förkyld eller hosta... När jag hämtade henne på förskolan idag så klagade hon på att det kliade i näsan och att hon kände sig lite hängig. Hon började snora. Förkylningen är ett faktum. Jag hoppas fortfarande att hon ska vara tillräckligt bra på fredag.. Hon har inte varit förkyld på flera månader, varför nu?? Ja, ja vi håller tummarna. Nu ska jag ta mig ett kvällsmål i ren fitnessanda, lättkesella med funlight sötad med Stevia. Så gott och enkelt!

I väntan på biopsin så letar jag glutenfritt...

Publicerad 2012-06-09 23:45:58 i Hälsa

Vi har pratat med sjukpersonal på Karolinska och de har fått remissen för Norah då det ska ta en biopsi på tarmen och de kontaktar oss nästa vecka för en tid. De är chockade över hanteringen av hennes fall och vi har fått ett väldigt bra bemötande från dem. Tills dess att hon fått göra provet så är det av största vikt att jag inte tar bort gluten från hennes kost. Så fort de genomfört provtagningnen så ska vi ge henne glutenfri kost så vi botaniserade i hyllorna för att se utbudet. Eller jag gjorde det och Norah stod och trampade för att få gå till godishyllan. :)
Nu köpte jag lite saker för att prova och jag handlade av Renée Voltaires produkter. Norah tycker mycket om de "dyra flingorna" (granola) som hon och pappa säger. Nu köpte jag lite kex, mandelsmör, bananchips med chilli och en bar. Det var väldigt gott alltihopa. Jag köpte också ett knäckebröd från "FriendsOfAdam" som också var väldigt gott. Norah tyckte mycket om bananchipsen med chilli men det gick åt mycket vatten mellan varven. ;) 
En del av mina inköp, en del hade redan ätits upp då jag tog bilden.. :)
Har du inte en välsorterad butik precis där du bor men bor i Stockholm så kan jag rekommendera dig att  åka till Vivo daglivs vid Fidhemsplan om du vill köpa glutenfria produkter. Det fanns en lång rad av frysar och även färskt bröd från "FrindsOfAdam" och så mycket mer. Jag har redan bakat både muffins och småkakor som är gluenfria och lagt i frysen så att vi är förberedda. Av en händelse så sa jag i butiken till en tjej som jobbade där att Norah åt bananchipsen. Då frågade hon om de var från Renée Voltaire och så berättade hon att hon arbetar där. Då fick jag fråga någon direkt hur det var med deras produkter och gluten. Hon berättade att alla produkter utom en är glutenfria och att det torkar men pga att de tillverkas i samma lokal så måste de finnas med på förpackninen att de kan innehålla spår av gluten. Men att de håller isär produkterna. Alltså på samma sätt som hemma. Då kan det vara fritt fram att äta deras produkter om du inte är rädd att de finns i luften och landar på dina gluten fria kex? Ja, ja resan har bara börjat och jag lär hinna bli expert på detta.
Nu ska jag knyta mig.. ^^ God natt!

Läkaren på vårdcentralen gav min dotter fel diagnos.

Publicerad 2012-06-07 20:55:29 i Hälsa

Det var ett tag sedan jag skrev men det är fullt upp. Jag har en dotter som är 4 år och har haft problem med magen av och till. För ett år sedan så gick jag till vårdcentralen med henne och sa som det var. Läkaren ville bara att vi skulle prova att ta bort laktos men jag stod på mig och sa att jag ville att de skulle ta ett blodprov för att försöka se om det var celiaki(glutenintolerans). Hon gick med på ett blodprov och jag ringde och sökte henne en tid därefter för att få svar. Då sa hon till mig att Norah med största sannolikhet är laktosintolerant. Jag frågade då om det visade något på antikropparna för gluten. Hon säger att det inte gör det. Jag pustar ut och tycker att laktosintolerans känns väldigt lättande iförhållande till celiaki. Min man äter laktosfritt så det är vi vana med. Nu ett år senare med laktosfri kost så söker vi oss till vårdcentralen igen. Med jämna mellanrum har Norah problem i alla fall och får dessutom förstoppning ett par gånger. Det har hon inte haft tidigare. Nu säger jag att något stämmer inte och jag vill att de kollar på provsvaret på provet som gjordes tidigare. Då får jag veta att det besked jag fått inte stämmer. Norahs värde på transglutaminas antikroppar var skyhögt(1057) vid tillfället då provet togs och gränsvärdet är mindre än 7. Jag börjar undra om läkaren ens har läst provsvaret?? Det verkar inte så. Idag vet vi alltså inte om hon i huvudtaget är laktosintolerant utan bara reagerar på det pga av obehandlad celaiki. Har man celiaki så kan man bli känslig  för laktos tillfälligt tills tarmen läkt. Här står vi nu, väntar på tid på Astrid Lindgrens Sjukhus för en undersökning av tarmen då de gör en biopsi(tar bitar av tarmen och undersöker). Då ska det fastställas om det är celiaki och om vi ska börja med glutenfri kost. På vårdcentralen som gjort fel så fick vi en tid hos dietisten för att få hjälp med kosten. Det är bara det att de sa att jag skulle börja ge henne glutenfri kost direkt och det är fel. Jag sökte personal på ALS och frågade och de sa att jag absolut inte ska göra det förrän biopsin är gjord för då kan provsvaren bli missvisande. Anledningen var att jag själv gogglade på nätet och läste på och då hittade jag på flera ställen at man inte ska sluta förrän efter biopsin. Vad jag vill säga med detta är att okunsakpen om detta är stor säger personalen på ALS och att så här får det inte gå till. Nu får jag följa upp remissen imorgon och hoppas på en tid snabbt så att Norah får rätt diagos och slipper lida i onödan. Om jag är arg? Väldigt besviken och ledsen men nu ska jag fokusera på att hjälpa mitt barn att få rätt diagnos och behandling.
Norah får ansiktsmålning. <3
Kram & hej!

Om

Min profilbild

Lisa Engberg

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa och beteendeförändringar och läser därför nu till hälsopedagog på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Det är en treårig utbildning med allt från fysisk aktivitet och beteendevetenskap till ekonomiska kalkyler för hälsoinsatser.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela