livsenergi

En sida om att hitta en sund livsstil och mer energi i vardagen.

Sommrig & sund mangosorbet!

Publicerad 2013-05-20 09:14:00 i Recept

En helt fantastiskt god sommar dessert som älskas av både stora och små. Den är lika enkel som den är god och är klar på några minuter. Kan det bli bättre?! :D

Du behöver en matberedare, fryst mango, lite stevia (eller ngt att söta lite med) och ev. lite vatten och färsk mynta.

Gör så här: Lägg den frysta mangon i matberedaren och mixa tills du får en krämig konsistens på mangon. Det är då du ev. kan behöva sätta till lite vatten. Smaka av och söta efter behag. Lägg upp i små skålar eller glas och toppa gärna med färsk mynta. Kombinationen är magisk.

Som du säkert redan noterat så är den utan tillsatt socker, gluten- och mjölkfri. :) Jag har lagt in ett liknande recept innan men jag tycker att det här är bättre.

Njut och må gott!

Middagstips och bjuda en vegan på middag!

Publicerad 2013-05-10 09:43:00 i Recept

Att vegansk kost kan kännas lite trixigt och svårt kan jag ha full förståelse för eftersom jag själv just bestämt mig för att bli vegan och inte kunde många recept innan dess att jag provade för en liten tid sedan. Nu har vi en familjemedlem som är glutenintolerant och en som är laktosintolerant och för att ge oss ännu en härlig utmaning så äter jag då vegansk kost. Kommer vi då någonsin att bli bjudna på middag igen kan man undra? Jag får ju lov att hoppas på det och kan tänka mig att för att underlätta så kan man ta med vissa saker själv till en början. Hur gör ni?

Tanken slog mig i alla fall att det kan vara bra med lite tips på vad man kan bjuda på (så att vi inte behöver sitta ensamma och äta alla kvällar om året) och därför tänkte jag dela med mig av lite recept som hela familjen kunnat äta och tycker om. Det kan hända att det finns en massa bra idéer om det på nätet också, ajg har inte undersökt det ännu. Det kan vara till stor hjälp även för mig själv så att jag kommer ihåg vad jag provat eftersom jag provar så mycket nytt nu.

Ett första superenkelt tips är att göra pizza! Att köpa eller baka glutenfria och mjölkfria tortilabröd/ pizzabottnar och lägga tomatsås, zucchini, tomater, baby spenat, oregano och vegansk ost på är enkelt. Det är dessutom så snabbt gjort att var och en kan vara med och bestämma pålägg själv (det brukar barnen tycka om) och den som är vegan kan kanske ta med vegansk ost. :) Grädda i ugnen på ca 200 grader i 10-15 minuter. En god sallad till och alla är glada. :D

Vad är enklare och godare än en fruktsallad till efterrätt? Fruktsalladen på bilden har vår vän Camilla gjort och bara att jag fotograferade den då säger väl något om hur inbjudande den var. :)

Nu ska jag planera vår tacokväll med "Refried Pinto Beans"
Trevlig helg!

Middagstips!

Publicerad 2013-05-02 13:50:00 i Recept

Det är inte så ofta jag skriver numera, men jag tar en paus i mitt andra skrivande av uppsats och projektarbete för att bjuda på ett middagstips. Det blev en måltid som hela familjen gillade och även våra gäster med barn.
Receptet hittade jag i Renée Voltaires bok "Salig blandning". Jag skulle vilja kalla receptet något annat egentligen för det är mer en krämig thaiinspirerad gryta som passar bra med ris och en god sallad men det heter "Spicy kokosspoppa". Jag gjorde den inte så stark men smakrik. Jag tog röd currypasta istället för vanlig curry.

Spicy kokossoppa 4 port.

1 morot
1/2 palsternacka
1/2 röd paprika
1/2 gul lök
1/2 zucchini
1 dl röda linser
1 citrongräs
2 tsk Lantbuljong
1 msk curry (jag tog 2 tsk röd currypasta, prova dig fram)
1 puff (ca 1 krm) cayennpeppar
salt och peppar
4 dl kokosmjölk (välj en med bra kvalitet utan tillsatser,mkt godare)
saft av 1 lime
1 msk raw kokosolja till stekning

Skala morot och palsternacka och hyvla tunna skivor på mandolin eller med en potatisskalare. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka lök och tärna zucchini. Fräs grönsakerna i kokosolja några minuter. Nu tillsätter du currypastan om du använder det. Banka lite på citrongräset och dela på mitten och skölj linserna väl och tillsätt båda. Krydda med lantbuljong, curry, cayennpeppar och salt. Rör om och fräs lite till och häll sedan på kokosmjölk och limejuice. Låt puttra på låg värme i ca 15 minuter tills linserna är mjuka. Fiska upp citrongräsbitarna, smaka av med salt och peppar och servera med ris eller nudlar.

Det går jätte bra att göra dubbel sats för det smakar lika gott dagen efter. Smaklig måltid!





Bilden är ett fotografi av en av bilderna i boken "Salig blandning" som receptet kommer ifrån. Boken har också en massa andra bra recept.

Om

Min profilbild

Lisa Engberg

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa och beteendeförändringar och läser därför nu till hälsopedagog på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Det är en treårig utbildning med allt från fysisk aktivitet och beteendevetenskap till ekonomiska kalkyler för hälsoinsatser.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela