livsenergi

En sida om att hitta en sund livsstil och mer energi i vardagen.

Bränner jag ut mig?

Publicerad 2012-03-31 21:43:35 i Hälsa

Har du någon gång funderat över vad det är som ger dig energi när du mest behöver den? Jag menar energi i den mening som livsenergi, ork, kraft. Kalla det vad du vill, men vet du vad du behöver då du börjar bli lättirriterad, arg, tänka trögt och det lätt blir fel? Jag har funderat en del över detta eftersom vi idag har en hel del människor i vår omgivning som till slut blir så utmattade att de inte fungerar som innan längre. När det gått så långt att personen ifråga blivit sjukskriven och inte orkar gå upp ur sängen så har det gått på tok för långt. Vi läser just nu en kurs om stress och psykosocial miljö och det väcker så klart en del tankar. Vi har en reflektionsuppgift som vi ska jobba med i två veckor och sedan redogöra. Den går ut på att vi först gör ett test som mäter vårt självupplevda välmående och sedan ska vi utföra någon form av avspänningsövning i 30 minuter fem gånger under dessa veckor. Sen ska vi göra om testet för att se om det har förändrats. Jag har valt ashtanga yoga eftersom jag vet att jag blir piggare och får ny energi av ett pass. Ett vanligt mönster hos de allra flesta av oss enligt undersökningar är att vi drar ner på sådant som är viktigt för oss för att vi ska kunna återhämta oss när vi egentligen behöver det allra mest. Jag vet själv att jag hoppat över träningspass i stressiga perioder och sagt nej till saker som jag tycker är roliga för att jag anser att jag haft för mycket att göra och får ta det sen. Sömnen blir lidande för att vi kanske sitter och jobbar på kvällen för att bli klara. Det går väl bra ett tag, men om det aldrig blir lugnt då? Jag menar att det är viktigt att lära sig att ta korta pauser lite oftare. Ska vi vara effektiva i vår vardag på ett hållbart sätt så behöver vi lära oss att återhämta oss på ett effektivt sätt. Vi klarar att stressa och prestera en hel del, bara vi får en balans. Det finns en uppsjö av olika andnings- och avslappningsövningar som är väldigt tidseffektiva. Att lära sig åtminstone en är en god idé tror jag. :) Jag fick lära mig en på en av våra föreläsningar som jag tänkte dela med mig av.
Stå upp och håll ena handen på bröstkorgen och den andra på magen. Känn var det rör sig när du andas. Är det i bröstkorgen eller i magen? Titta på en klocka och andas långa djupa andetag långt ner i magen under 1 minut. Försök att inte ta fler än 5-6 andetag. Det ska kännas behagligt.
Nu har du också lärt dig en! :)
Jag har förresten bokat in ett gyllene tillfälle att lära mig mer om detta då jag idag köpt biljett till Sanna Ehdins föreläsning på Yogayama den 5 maj. Det är många år sedan jag började läsa hennes bok "12 veckor till ett självläkande liv" och nu ska jag få se en föreläsning av henne. Det känns jättekul! Speciellt som det först stod att det var fullbokat men idag så fanns det biljetter... Lycka! www.yogayama.se 
Återhämtning. :)

Vad är det som tar energi då?

Publicerad 2012-03-30 11:27:29 i Hälsa

Vilka faktorer är det som gör att vi blir så trötta och inte har någon energi kvar? För min egen del så upplever jag att för lite sömn är katastrofalt. En natt klarar jag av, men blir det flera nätter i rad då är det tuffare. För lite motion är också en stor bov i dramat och efter en dålig nattssömn så kan det bli en ond spiral med dålig kost och att vi hoppar över promenaden eller cykelturen som annars får oss att känna oss lite piggare. Långvarig stress och att känna att vi saknar mening med det vi gör är inte heller speciellt upplyftande. Hur blir det då om vi inte heller trivs på jobbet eller i skolan för att vi inte känner oss välkomna eller uppskattade? Kanske inte ens har något att gå till? Kanske inte hinner med allt vi borde ha gjort?! Att tänka på dessa saker kan kännas jobbigt men faktum är att om vi identifierar detta så borde vi kunna göra något åt det. Inte så lätt alla gånger men en av sakerna till att börja med då?
Ett exempel kan vara att du sovit dåligt en natt och i stället för att gå och läsa tidningen dricka två koppar kaffe och tänka att det är så jobbigt och dagen kommer att kännas oändlig, faktiskt provar att gå en promenad i stället. Dricker ett stort glas vatten och går ut och går i 30 minuter och kommer sen hem och äter en god frukost och duschar. Det kan vara värt ett försök. :)
I skolan läser vi nu om stresshantering, så räkna med att det kommer en del om det snart. :)
Gör dig en härlig dag och en fantastiskt trevlig helg! 
På väg hem från Hasseludden Yasuragi.

Glass på minuten!

Publicerad 2012-03-27 21:00:31 i Recept

Blir du sugen på något sött ibland men vill inte äta godis? Det händer nog de flesta av oss ibland?! Idag åkte glassbilen förbi och min ena dotter skulle väldigt gärna handla glass. Jag har inte svårt att förstå henne men istället för att ge vika för det så gjorde vi egen nyttig glass. Det kan du också göra! Här kommer receptet.

"Glass på minuten" 4 port.
200 gram frysta bär, tex hallon och blåbär
2 dl lättkesella
Stevia eller något annat sött om du önskar

Mixa allt i matberedare och vips, du har en god dessert eller mellanmål.

Energiinnehåll per portion är 85 kcal.

Visste du att det också går bra att dela bananer i små bitar och frysa in och sen mixa den frysta bananen och det blir då en krämig "glass". Det går bra att smaksätta med kakao också.

Jag hoppas att recepten kan ge lite inspiration till att prova något lite sundare godsaker. :)

 

Laddat batterierna

Publicerad 2012-03-25 23:05:35 i Hälsa

Har du laddat batterierna i helgen? Jag har laddat batterierna med musikalen "Dirty dancing" på China teatern och en god middag med härligt sällskap i kväll. En skön avslutning på helgen. Vid ett liveuppträdande så kan man verkligen prata om energiutbyte! Skådespelarna levererar med en otrolig energi om det är bra och publiken ger en direkt feedback på det. När var du och såg något live senast?
Nu är det dags att varva ner och krama kudden. Imorgon börjar min "vårhälsovecka". Lite extra omsorg om mig själv och vad jag äter och gör. :) Ibland är det sunt att vara lite osund. :)
Jag var bara tvungen att ta en bild på efterrätten innan jag satte tänderna i den för den såg så god ut. Det var den också! Smördeg med mandelkräm, äpple och kanelglass.

Energitjuvar!

Publicerad 2012-03-24 21:56:56 i Hälsa

Jag tror att det är viktigt att identifiera våra energitjuvar för att när vi är medvetna om dem så kan vi göra något åt dem.:) Det är också bra att veta vad vi ska göra för att höja energinivån, livsenergin. Vad fungerar för dig?

Vad tar mer energi än det ger?

Publicerad 2012-03-23 22:10:15 i Hälsa

Vad är det som tar energi i ditt liv? Finns det saker du gör eller relationer i ditt liv som tar mer energi än vad de ger?
Vilka konsekvenser får det  så fall på ditt liv?
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3594286/livsenergi?claim=xgnemeqyvj4">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Chokladälskarens frukost!

Publicerad 2012-03-23 10:56:03 i

Jag älskar choklad av riktigt bra kvalité. Till frukost är jag dock inte van att äta choklad.;) Nu har jag provat ett nytt smoothierecept från boken jag fick hem igår(Sannas smoothierecept- för den självläkande människan, Sanna Ehdin). Äggvita och kakao blandat med frukt och kokosmjölk. Den som vill ha en sötare smak kan sätta till stevia socker.

Chokladfrukost- smoothie 2 portioner
2 frukter, tex. Äpple, päron och banan
3 msk kokosmjölk
2 äggvitor eller 1 kokt ägg
1 msk kakao
1/2 msk gurkmeja
2 tsk kallpressad linfröolja
4 dl vatten
Kokosflingor till garnering

Skär frukten i bitar och mixa allt. Garnera med kokosflingor. Många nyttigheter i den här. Jag kommer att skriva lite mer om ingredienserna och om varför de är så nyttiga lite senare. :)

Test. Mät ditt välmående!

Publicerad 2012-03-22 22:12:04 i

Ananasglädje recept från Sanna Ehdins bok Sannas smoothies -för den självläkande människan.
Det finns många platser vi kan åka till för att få leva riktigt hälsosamt i en vecka eller lång helg. Problemet kan vara att få tid och pengar till detta. När kassan är knapp och ledigt från jobbet ses som väldigt avlägset så kan vi behöva sätt att hämta ny energi och komma i balans igen i alla fall. Det finns mycket vi kan göra på hemmaplan. I vår utbildning så gör vi många hälotester och försöker mäta hälsa och välmående. Det finns många sätt att göra det på och ett är genom att svara på enkätfrågor. Jag läste i Sanna Ehdins bok "Sannas smoothies" ett litet test för att få ett värde på ditt välmående för att sedan göra om testet efter en hälsovecka. I skolan gör vi en mycket större enkät än den som jag skriver om här. Den som Sanna skriver är ett test på självupplevd hälsa.
Testet ser ut så här:
För att få ett mått på hur du mår svara på följande frågor innan du sätter igång med veckoprogrammet. Gradera svaren mellan ett och sex beroende på hur väl de stämmer med följande påståenden. Ett betyder att de stämmer väldigt dåligt och sex att de stämmer mycket bra.
  • Jag mår väldigt bra generellt
  • Jag är pigg på morgonen och kommer lätt upp ur sängen
  • Jag känner mig allert på eftermiddagen
  • Jag känner mig sugen och rastlös på eftermiddagen
  • På kvällen har jag fortfarande energi att göra saker
  • Jag tar en paus på eftermiddagen för att hämta andan
  • Min kropp känns lätt, smidig och inte speciellt stel i lederna
  • Humöret är för det mesta balanserat och positivt
Gör sedan om testet efter en vecka och jämför resultatet före och efter. Detta test har även en mental betydelse om hur du mår egentligen och hur du kan förändra det.
Sanna har sedan gett förslag på hur vi kan leva i en vecka för att testa något nytt och se om det kan ge positiva resultat på vår hälsa. Det innefattar bl.a vardagsmotion, någon juice varje dag, utesluta socker och att bada bastubad. Syftet är att höja din energinivå och bli mycket piggare. Vill du ha fullständig redogörele för vad hon föreslår så läser du boken. Det kan väl kanske vara värt ett försök? Det är bara en vecka. Jag har planerat in min extra hälosamma vecka nästa vecka. :)
Källa: Sanna Ehdin, Sannas smoothies för den självläkande människan, s.22
Jag fick hem boken idag på posten efter att ha beställt den. Den innehåller en massa läckra recept på smoothies och juicer och jag är verkligen sugen på att prova alla. Idag provade jag och min äldsta dotter som är 4 år att göra "Ananasglädje".
Receptet kommer här:
2 dl ananas
2 msk kokosflingor
1/2 tsk gurkmeja
1-2 msk proteinpulver
2 dl vatten (jag tar någon slags mjölk för jag tycker inte det blir gott annars)
Skala och skär ananasen. Tillsätt alla ingredienser och mixa till en slät konsistens.
Ja, dagen har knappast kunna bli bättre. Jag har varit ledig från skolan och yogat lite. Jag cyklade sen till min frisör i Solna på Mohair som klippte mig. Jag åt en härlig räksallad till lunch på deras trevliga café. Lite shopping av vårkläder till barnen och kallpressad linfröolja hann jag med också.

En härlig dag!

Publicerad 2012-03-21 22:40:26 i

Halsbandet jag köpte idag på Mixit.Vilken fantastisk dag och vilket väder! Jag älskar våren och det är lätt att gå med ett leende på läpparna. Jag har varit i simhallen och pratat om frukost och mat efter träning för våra träningsdeltagare. Sen fick de ett cirkelträningspass i bassängen och de verkade vara väldigt nöjda.:) Det var roligt att hålla en miniföreläsning och det blir mer av det nästa onsdag. Då ska jag prata om socker och annat sött i livsmedel och om hur det påverkar vår kropp. Det blir nog bra. På vägen till itrim så gick jag förbi "Mixit" i sundbyberg där det var 20% på allt i butiken. Gick in och köpte lite nya kläder till mig själv. Det var på tiden, jag handlar mest åt barnen annars... Nu är jag i ett par suersköna sommarbyxor i tunnt jeanstyg och en fin stickad tröja med knappar i ryggen. Ett matchande halsband blev det också.:) Imorgon ska jag till min favoritfrisör Pop på Mohair och både färga och klippa håret. Sådana här saker ger också energi tycker jag. Jag tror att en del i det hela är att vi signalerar till oss själva att vi är viktiga och värda att pysslas om och belönas. Mycket ny energi i min dag idag men nu börjar jag bli trött och ska faktiskt "knyta mig". God natt och hoppas på en verklig god sömn för hela familjen!

Ashtanga yoga

Publicerad 2012-03-20 23:08:33 i

Idag har jag varit hemma och studerat och förberett ett vattencirkelpass som seniorerna ska få träna imorgon. Jag har förberett en miniföreläsning om frukost och mat efter träning också. Jag tog en paus i arbetet och tränade ashtanga yoga i vardagsrummet. Det var ett lite tuffare program idag. Men det gick bra. Jag satte i en dvd som jag har hemma. Det är ett program för nybörjare och det passade bra när jag haft ett träningsuppehåll eftersom jag var dålig. Så skönt att vara tillbaka och jag uppskattar att jag är frisk ännu mer nu efter influensan! Träning hemma kan vara en bra lösning när man vill vara tidseffektiv eller bara vill vara ensam. Nu ska jag lägga mig så att jag orkar med imorgon. :)

 

Skonsam yoga

Publicerad 2012-03-19 14:31:27 i

Efter att jag fick influensan efter en stressig period förra veckan så har jag i te kunnat träna sedan dess. Jag känner mig mycket bättre nu och har bara lite förkylning kvar nu. Det gjorde att jag fick sådan lust att komma igång igen och jag tog fram min "15 minuter skonsam yoga" bok skriven av Louise Grime. En härlig mjukstart. Boken innehåller en DVD med 4 15 minuters program. Jag gjorde alla fyra men hoppade då över avslappningen i de tre första delarna. Efteråt kändes det väldigt bra och jag hade mer energi!

Seniorträning på itrim!

Publicerad 2012-03-19 07:47:51 i

Jag är på väg till "itrim" i Solna för att coacha ett gäng härliga seniorer. Det ingår i vår utbildning till hälsopedagoger att hålla i ett tio veckor långt hälsoprojekt med hälsotester och fysisk aktivitet. Det är jättekul och otroligt lärorikt. På måndagar tränar grupperna på itrim och på onsdagar tränar en av grupperna vattengymnastik med oss och de andra på itrim igen. På onsdag ska jag hålla en liten föreläsning om frukost och mat efter träning. Igår satt jag och skrev ihop ett litet kompendium de kommer att få med lite fakta och recept. Det ska bli kul att höra vad de tycker om mina förslag. :) På bilden är ett av förslagen. Blåbärssmoothie och kokta ägg. En god och hälsosam frukost ger en härlig energi inför dagen!

Stevia extraxt från Stevia Vital är provat!

Publicerad 2012-03-18 19:59:06 i

Idag har vi provat steviaextraktet från Stevia Vital. Jag gjorde varm choklad efter recept från www.steviavital.se och använde det extrakt som är 400 gånger sötare än socker så det behövdes väldigt lite. Skillnaden med extraktet var också att jag inte kände någon eftersmak. Det gjorde jag däremot med steviasockret i chokladbollarna. Det receptet var också från hemsidan som jag nämnde tidigare. Det jag däremot märkte var att den eftersmaken hade minskat mycket till idag. Det stod i receptet också att smaken mognade. Det var kanske det som menades med det.
Här kommer receptet på den varma chokladen. Inga konstigheter men lika bra att skriva hur jag gjorde. :)
Häll i 1 tsk kakao i en kopp och en knivsudd stevia extraxt.
Värm mjölk och blanda i lite i koppen så det blir en chokladsmet. Häll sedan på resten och blanda väl.
Drick och njut!
Trevlig kväll!

Stevia provning!

Publicerad 2012-03-18 09:40:20 i

I fredags fick jag hem ett paket med olika produkter från "Stevia Vital". Paketet innehöll Steviasocker och olika steviaextrakt. Det är flera år sedan jag först läste om Stevia som naturligt sötningsmedel i en bok av Sanna Ehdin men jag har inte provat förut. Nu har jag alltså mitt eget kit med produkter som jag ska testa i olika recept. Vill du läsa mer om vad Stevia är så gå t.ex o
in på hemsidan för Stevia Vital. Nu i helgen provade vi att göra chokladbollar med steviasocker till barnen som lördagsgodis. Dom tyckte verkligen om det. Vi provade att söta kaffe och smoothie och det var också gott. Än så länge har jag bara provat sockret men mer ska det bli. Ha en härlig söndag!

Favoritfrukost!

Publicerad 2012-03-17 23:48:45 i

Jag älskar frukost. Min favoritfrukost just nu är att dricka en smoothie, äta ett eller två kokta ägg och dricka kaffe till. Det är supergott och innehåller lagom mängd energi för mig.
Här kommer ett av mina recept på smoothie
En halv banan
1 dl frysta blåbär
1 dl lättkesella
1 dl mjölk av något slag
Mixa alla ingredienserna med en mixer.
Energi innehåll med två ägg till och lättmjölk i smoothien och kaffet: 425 kcal.
Vad är din favoritfrukost?

Om

Min profilbild

Lisa Engberg

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa och beteendeförändringar och läser därför nu till hälsopedagog på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Det är en treårig utbildning med allt från fysisk aktivitet och beteendevetenskap till ekonomiska kalkyler för hälsoinsatser.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela