livsenergi

En sida om att hitta en sund livsstil och mer energi i vardagen.

Middagstips för dig som gillar lammfärs!

Publicerad 2012-04-24 12:07:30 i Recept

Jag lagade och åt precis en lammfärsgryta som jag tyckte var jättegod. Jag vet inte hur det är för dig men jag har ett ständigt pågende planerande av vad vi ska äta för mat och vad jag behöver handla. Idag tänker jag just därför dela med mig av receptet på grytan som finns med i nya "Buffé" nr 4 2012. 
"Marockans färsgryta med yoghurt"

För 4 personer

Skala och hacka 1 gul lök. Dela och kärna ur och tärna 1 röd paprika. Dela och kärna ur och finhacka 1/2 röd chillifrukt(tex spansk peppar). Grovhacka 8 torkade aprikoser(jag hoppade över dem). Fräs lök, paprika, chili, 1 msk färsk finriven ingefära och 1 tsk spiskummin i 2 msk olivolja i en gryta. Tillsätt 400 gram lammfärs och stek tills den blir genomstekt. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt 2 burkar körsbärstomater à 400 g(jag tog krossade tomater för det fanns hemma). Koka upp och låt småkoka under lock i 15 min. Blanda ner aprikoserna i grytan och småkoka ytterligare 10 minuter.
Tillaga under tiden 3 dl bulgur eller couscous (jag tog råris istället). Blanda 2 dl matyoghurt (turkisk yoghurt tog jag), 1 tsk flytande honung och 1 kruka mynta. Smaka av med salt och peppar.
Servera med tex. ruccola, bladspenat och coctailtomater.

Jag hoppas att det smakar! :)

Faktorer som stärker vår hälsa!

Publicerad 2012-04-19 21:20:55 i Hälsa

Jag läser nu inför en tenta i stress och psykosocial miljö och läste just om psykiska faktorer som bidrar till en stärkt hälsa. Jag tycker att det stämmer väldigt väl. Vi får se vad du tycker!
"-upplevelsen av ett meningsfullt liv, där man kan sätta upp olika mål att sträva mot
-kontroll och inflytande över sitt eget liv, där man kan styra och påverka vad som händer
-en personlig utveckling genom livet
-en social samhörighet som innebär nära relationer till andra människor
-självkänsla och självaktning, där man upplever att man har ett värde som individ som inte behöver bygga på hur nyttig och produktiv man är i samhället"
(Ulf Lundberg)

Bäst att läsa vidare, det är mycket, mycket mer!

 

Vilken sötnos väljer du?

Publicerad 2012-04-17 22:26:28 i Hälsa

Imorgon ska jag ha en liten miniföreläsnig igen för seniorerna i simhallen innan de får hoppa i plurret. Jag ska prata om hur vi hittar socker på innehållsförteckningen när vi handlar och hur mycket socker vi kan äta utan att det skadar oss. Visste du att rekomendationerna är att vi äter ca 10 energiprocent socker som max per dag?(WHO) Det är motsvarande 50 gram för någon som förbrukar 2000 kcal, det motsvarar en 170 g sockerkaka eller 5 dl läsk.(Paulún 2008) Det kan låta mycket men det är med allt socker som finns i maten vi äter och är ett max så inget vi behöver uppnå, så klart. Det naturligt förekommande socker som finns i frukt och t.ex. mjölk ska inte räknas med. Listan på innehåll som vi bör begränsa om vi vill värna om vår hälsa är lång och se om du känner igen alla...

Socker, sackaros, glukos, fruktos, glukossirap, fruktossirap, sirap, invertsocker, druvsocker, fruktsocker, maltos, maltodextrin, stärkelsesirap, majssirap, glukos. Kan du fylla på med fler?

Råsocker, honung, dadelsirap, rissirap, lönnsirap och agavesirap är alternativ som har ett lägre GI och är att föredra. De innehåller fortfarande mycket energi och är fortfarande socker men när du väljer att äta socker så är de som sagt att föredra.

En hembakad sötnos. :)

Det finns undersökningar som visar att glukossirap är mycket värre än vanligt socker men det talas inte mycket om det. Det är den ingrediens som t.ex mycket godis innehåller allra mest av. Det smakar inte llika sött som socker så det behövs mycket mer av det och höjer vårt blodsocker väldigt mycket. I artikeln jag läste så menar författaren att det är en mycket större orsak till att vi får diabetes än att vi äter vanligt socker. Det är billigt att framställa och används flitigt av livsmedelsproducenterna. Vill du läsa mer om detta så gå in här och läs hela artikeln. Det ger mig ännu större anledning att hålla fast vid att det är bättre att baka sina godsaker hemma av riktiga ingredienser eller att ta med förstoringsglas till affären! På tal om det så ska jag bjuda seniorerna som deltar i vårt hälsoprojekt på chokladbollar sötade med steviasocker från Steviavital. Vi får se om de gillar det!

Jag har förresten en kandidat till coachningen, så om ett par veckor så börjar en ny tid för en av våra medborgare. Personen ifråga kommer att genomgå ett omfattande hälotest för att kunna mäta resultatet efter perioden. Mer om det kommer som sagt inom kort! :) Jag kommer att beskriva så mycket som möjligt av det vi kommer att göra så att fler har chansen att hänga med på en livsstilsförändring!

Nej, nu får det räcka för ikväll. Sov så gott!

Ett enkelt sätt att börja med löpning.

Publicerad 2012-04-13 21:01:39 i Träning

Jag gjorde ett ryck och tog på löparskorna och var ut en sväng och sprang i regnet. Vi bor så att vi har naturreservat ett stenkast från hemmet med spår att springa i. Superlyxigt! Tillhör du dem som aldrig löptränat men önskar att du kunde komma igång? Jag ska tipsa om ett enkelt sätt. Se först till att du provar ut ett par bra skor i en butik där de är duktiga på löpning och skor. Jag går alltid till Löplabbet men det finns säkert fler som är bra. Sen är det bara att börja dag ett med att gå i 15 minuter och sedan jogga fem minuter så långsamt du kan och sedan vända hemåt och jogga så långsamt du kan i fem minuter och sedan gå resten av vägen hem. Vila sedan en dag och dagen efter gör du lika som första dagen men lägger på en minut bortåt och en minut hemåt. Sen är det bara att fortsätta så varannan dag och efter 11 dagar så är du ute och joggar i 20 minuter. :) Även om du skulle orka springa mer så är det bra att gå ut lugnt så att leder och ligament hinner vänja sig vid den nya belastningen. Det är viktigt att lyssna till sin kropp och en försiktig start kan i längden löna sig. Lycka till!
En bild tagen i spåret en tidig morgon på sommaren. Skönt att ha nära till skogen när livet är hektiskt....

Smaskiga nötkakor med stevia!

Publicerad 2012-04-12 21:23:02 i Recept

Jag har återfunnit ett gammalt favoritrecept och gjort om det lite så att jag fick möjlighet att baka med mitt steviasocker från Steviavital. Goda och superenkla att göra med få ingredienser. Receptet kommer här.
Nötkakor
3 dl blandat mandlar och nötter
3 äggvitor
0,5 tsk steviasocker
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Nu är det bara att ta fram matberedaren och mixa nötter och mandlar. Låt det inte bli ett mjöl men inte heller en massa stora bitar kvar. Blanda steviasockret med äggvitorna och rör sen ner nöttmixet. Smaka gärna på smeten och söta mer om du vill. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Låt det bli mellan 10-15 stycken. Grädda i ugn i ca 20 minuter.
Låt dem svalan helt innan du ev. smälter chokladen och doppar kakorna i. Ställ kakorna på ett bakplåtspapper medan chokladen stelnar. Det går bra att göra kakorna utan chokladen också så klart.
Nu får jag fundera på vad jag ska göra med gulorna som är kvar... Något förslag någon?
Imorgon är det fredag! Skönt det ska bli med lite helg igen. :)
Nötkakorna utan choklad..och med choklad.

Blixtsnabb mango- och apelsinsorbet utan socker!

Publicerad 2012-04-10 20:54:49 i Recept

Nu har jag varit i farten med matberedaren och provat att göra "sorbet" med stevia. Det blev jättegott! Prova du också. :)
Mango- och apelsin sorbet
300 g fryst mango
1 apelsin skalad
1-2 msk kallt vatten
stevia extrakt efter smak
Mixa mango och apelsin i matberedaren tillsätt lite vatten i taget tills du får en bra konsitens och söta med lite steviaextrakt. Jag använde den röda som är 400 ggr sötare än socker. Det är riktigt bra i smaken och det behövs så lite. Jag brukar ta lite längst ut på en kniv.
Mango- och apelsinsorbet.

Kostnadsfri coachning!

Publicerad 2012-04-09 21:41:47 i Hälsa

Som ni säkert redan vet så utbildar jag mig äntligen inom det jag verkligen brinner för- hälsa. Jag letar nu efter en person som vill ha hjälp med att förbättra sin livsstil och nå nya mål. Skriv till mig och berätta varför just du skulle få hjälp med att förbättra din livsstil så har du chansen att under åtta veckor få hjälp av mig kostnadsfritt. Jag vill få presentera målsättning, tillvägagångssätt och resultat här på bloggen. Sätt igång och berätta varför just du ska få chansen! Lägg gärna in en kommentar här så att jag kan gå in på din eventuella blogg också och får veta mer om dig. :) [email protected]

Skörda bara den frukt du vill ha, låt de andra va.

Nötchoklad i påskäggen!

Publicerad 2012-04-04 13:01:08 i Hälsa

Mitt absoluta favoritgodis är helt klart choklad. Jag skrev tidigare att jag tycker det är värt att försöka göra sitt godis själv för då vet vi vad det innehåller. Samtidigt tycker jag att det helst ska vara enkelt, om baka inte är det bästa du vet och du har mycket tid förståss. Själv tycker jag att det ska vara enkelt och gott!
Jag brukar blanda nötter och rosta dem lätt för att sedan hälla smält choklad på som sedan får stelna till ljuvliga chokladkakor. Igår så testade jag att göra chokladgodis efter ett recept på Anna Skippers hemsida, www.annaskipper.se "Julchoklad" heter receptet under "julrecept". Ja, jag vet att det är påsk men jag tyckte inte det spelade någon roll. ;) Det var nötter, mörk choklad och kokosolja. Mycket enkelt! Jag har provat flera nya och väldigt goda smoothies också. Okej, en med chlorella var så där men det heter "Björnkramen" och jag kände att jag höll på att bli förkyld så att det var precis vad jag behövde. Receptet var från samma bok som innan av Sanna Ehdin.:) Nu ska jag ta en kopp te och ta det lugnt en stund innan jag ska sova. Glad påsk till er som läser!
JulchokladenBuddha light med hasselnötter, banan och kokosmjölk. Jättegod!Gurudrinken med bl.a katrinplommon, mandlar, banan och äppeljuice. Väldigt gott!Pärlplatta skapad av Norah 4 år. :)

"Lemon rawfood balls" att bjuda på i påsk!

Publicerad 2012-04-02 15:03:18 i Hälsa

Påsken närmar sig med stormsteg. Kanske till stor glädje för många, kanske med ångest för andra. Inte så lätt att stå emot alla godsaker på middagsbjudninga och kalas. I affärerna trängs sockrade drycker tillsammans med stora mängder godis med allt annat än naturliga ingredienser. Klart vi ska kunna äta något gott till påsk men vi kan ta kontrollen över vad vi stoppar i oss och laga maten och baka godiset själv. Hinner du inte? Kanske vi inte behöver så mycket av allt eller alla saker på samma dag. Om ni är flera som träffas så kan ni dela upp jobbet. Jag provbakade "Lemon rawfood balls" idag då jag hittade receptet på www.recept.nu. Jag tyckte de blev väldigt goda. Citronen i gjorde att det blev en frisk och god smak. Jag har provat andra liknande recept men detta var extra bra tack vare citronen tycker jag. De innehåller mandlar, torkaade aprikoser, ingefära, honung och citron. Prova och se om du gillar det?
Lemon rawfood balls, recept från Rickard Holmberg.
Receptet hittar du här:http://www.recept.nu/1.323490/rickard_holmberg_blueberry/efterratter_godis/frukt_bar/lemon_rawfood_balls

Om

Min profilbild

Lisa Engberg

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa och beteendeförändringar och läser därför nu till hälsopedagog på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Det är en treårig utbildning med allt från fysisk aktivitet och beteendevetenskap till ekonomiska kalkyler för hälsoinsatser.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela